Den anglické a německé kuchyně na Jiráskově gymnáziu: čtyři úterky plné chutí a inspirace
V průběhu čtyř květnových a červnových úterků zaplnily naši školu vůně a chutě tradičních jídel z Anglie a Německa. Tematické dny anglické a německé kuchyně jsme zorganizovali ve spolupráci se Střediskem volného času Déčko Náchod a nabídli tak studentům jedinečnou možnost poznat zahraniční kultury z té nejchutnější stránky.
Významnou roli při přípravě německých specialit sehrála Lesley, dobrovolnice z Německa působící právě v Déčku. Lesley se pravidelně zapojuje do výuky němčiny na naší škole a během projektu studentům zprostředkovala nejen autentické recepty, ale i inspiraci z každodenní německé kuchyně – například originální recept na omáčku ke „Currywurst“.
Studenti si sami vyzkoušeli přípravu celé řady pokrmů. Z německé kuchyně připravili například „Currywurst“, „Flammkuchen“, „Streuselkuchen“, „Karottenkuchen“, „Kaiserschmarrn“, „Sachertorte“, „Kartoffelsuppe“, „Kartoffelpuffer“ a tradiční „Nürnberger Lebkuchen“.
Anglické menu pak nabídlo třeba klasické „English Breakfast“, „Fish and Chips“, „Apple Pie“, „Cookies“ , „Welsh Cakes“ a „Brownies“.
Celý projekt měl nejen gastronomický, ale i kulturně-vzdělávací rozměr. Žáci se blíže seznámili s reáliemi anglicky a německy mluvících zemí a zároveň si prakticky vyzkoušeli týmovou spolupráci, samostatnost i kreativitu. Atmosféra všech čtyř setkání byla velmi příjemná a všechny pokrmy zmizely velmi rychle ze stolu.