Průmyslová automatizace s Foxee Lab

Dne 7.2.2020 se vybraní studenti našeho gymnázia zúčastnili exkurze v Opatovické elektrárně, která navazovala na nedávno proběhlou přednášku o průmyslu 4.0, automatizaci a řídících systémech. Do projektu FoXee je zapojeno dalších pět středních škol z okolí Náchoda z nichž každá vybrala 2-4 studenty, kteří se rozhodli exkurze zúčastnit. Za naše gymnázium se exkurze zúčastnili Jan Ježek, Kristián Herzig, Matěj Drašnar a Markéta Rýdlová.

Ihned po příchodu do elektrárny si nás i studenty z ostatních škol přebral zdejší pracovník, který byl po dobu exkurze naším průvodcem. Měli jsme tak jedinečnou příležitost nahlédnout do téměř všech vnitřních prostor elektrárny a vidět, jak vlastně vypadá průmyslová automatizace v reálném provozu.

Po prohlídce elektrárny následovala schůzka v kanceláři firmy SmartBit v Hradci Králové, kde jsme se společně s ostatními školami a majitelem firmy domluvili na konečné podobě projektu, na kterém budeme několik dalších měsíců spolupracovat. Studenti se rozhodli pro realizaci plně automatizované linky vyrábějící určitý produkt. Dále jsme měli možnost si zde prohlédnout technické vybavení kanceláře a všechny přístroje, které by mohly být při projektu nápomocné. Na začátek jsme si vyzkoušeli například krimpování síťového kabelu.

Na závěr exkurze zapůjčila společnost SmartBit každé škole stavebnice obsahující posuvný pás a manipulátor (robotickou paži). Studenti dostali za úkol stavebnici sestavit a v rámci dalšího setkání ji zapojí, uvedou do provozu a začnou společně pracovat na svém projektu automatizované linky. Za zprostředkování exkurze bychom tímto rádi poděkovali společnosti SmartBit, která celou akci zastřešuje.

Rozinek

image_printTisk